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Question 005:  
Cal Advocates understands that, in every project to replace overhead bare distribution with covered 
conductor, SCE performs, or has performed, pole loading calculations for every pole in the project. 
a) Is the above characterization correct? Please elaborate if it is incorrect. 
b) Does SCE have a threshold safety factor (or other result from a pole loading calculation) at 
which it will replace poles in a project? 
c) If the answer to part (b) is yes, please describe SCE’s threshold(s). 
d) If the answer to part (b) is no, please explain how SCE determines which poles to replace in 
a project. 
 
Response to Question 005:   
 

a) Is the above characterization correct? Please elaborate if it is incorrect. 

Response to a): Yes, SCE performs pole loading analysis on all impacted poles when replacing 
bare conductor with covered conductor. 
 
b) Does SCE have a threshold safety factor (or other result from a pole loading calculation) at 
which it will replace poles in a project? 
 
Response to b): Yes 

c) If the answer to part (b) is yes, please describe SCE’s threshold(s). 

Response to c): The California Public Utilities Commission’s General Order (G.O.) 95 
specifies safety factors for each “Grade” of overhead line construction (refer to the specification 
on safety factors for new and in-service construction in SCE’s Pole Loading Manual below). 
SCE’s distribution facilities will be designed to meet or exceed either Grade A or Grade B 
requirements.1 The site-specific wind zone must be referenced to help ensure the relevant wind 

 
1 GO95 Rule 42 Table 3 states that if there is a joint owned pole with 3rd party communication, it should be Grade A 
construction. At SCE, jointly owned poles or poles with 3rd party attachments are designed as Grade A. GO95 Rule 42 
also states that Class H circuits, which are SCE’s distribution and sub-transmission circuits per GO95 Rule 20.6.D(2), are 
Grade B. Therefore, if we have SCE facilities, including Transmission Telecom Communication, on a pole it is 
considered and designed as Grade B. 
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pressure is considered during the design stage. 
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d) If the answer to part (b) is no, please explain how SCE determines which poles to replace in 
a project. 
Response to d): N/A 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


